4 Dimenzió Online

Versek, novellák, képvilág

Legutóbbi, Roppant kicsi a világ c. szösszenetemben arról írtam, hogy a jómagam ritkán tudok már valamin is meglepődni, de ha mégis, akkor "borsókázik" a hátam rendesen. Most megint itt egy véletlen, ami megrendített...

Pár év (uszkve 30) kihagyás után kezdtem el újra úgy fotózni, hogy próbáltam a legjobbat  kihozni a  látványból, nem csak "lesz ami lesz stílusban" kattintgattam. Ebben a visszaalakulási folyamatban készült a Nyomaték c. képem, ami meghökkentően hasonlít az alábbi tanulmányban részletezettekre.
 

 
A meglepetés persze igazán nem az, hogy én ösztönösen kiküszöböltem a tanulmányban bemutatott hibákat, és a jó megoldást választottam (!), hanem inkább az, hogy eme írás megszületése (1999) óta senki sem szólt a szerzőnek, hogy Stróbl Alajos 1908-ban a Vajdahunyad várának udvarán felállított szobra nem Jókai Mórt, hanem Gróf Károlyi Sándor 1848-as szabadságharcost, akadémikust, mecénást, a magyar szövetkezeti mozgalmak atyját, Tisza szabályozót, országgyűlési képviselőt és földbirtokost formázza.
A többi viszont stimmel, a tanulmány fotós szemszögből tényleg használható. Most két szempontnak is  eleget próbálok tenni azzal, hogy közreadom az egyik fotómagazin fogadófelületén véletlenül fellelt írást, és a hozzá fűzött célzott kommentárt: 

  • A történelmi hűség jelentős csorbáját kikalapálom.
  • A kezdő fényvadászok ismeretbővítéséhez egy hasznos olvasmányt ajánlok.

Képszerkesztési tanulmányok


Ebben a részben egy statikus téma feldolgozását tanulmányozzuk.


Ez a tanulmányunk kicsit más, mint az előző. Itt nincsenek élő és mozgó szereplők. A téma Jókai Mór szobra (!) a körülötte lévő épített környezettel. A motívum tehát statikus, mozdulatlan, és bizonyos értelemben látvány szempontjából már eleve meg van komponálva. Mindez részben könnyebbé, részben nehezebbé teszi a fotós dolgát. Könnyebb azért, mert van idő kísérletezni, megtalálni a legjobb látószöget, helyzetet. Nehezebb azért, mert nem lehet átrendezni, kedvünk szerint alakítani.
1. kép
1. Ez az első kép, meglehetősen esetleges, átgondolatlan. Nagylátószögű objektívvel készült, alulról felfelé irányítva a fényképezőgépet. A szobor erőteljesen hangsúlyozódik, a háttér hangsúlytalan, jelzésszerű. Ez mind nem lenne baj, ha jól meg lenne oldva. A főbb hibák a következők. Az épület kellemetlenül dől. A párkányzat keresztülmegy a szobor "fején". Az épület stíluselemei, a boltívek nem látszanak, takarva vannak. Ezek után az már csak enyhe bosszúság, hogy a szobor cipője el van vágva.
2. kép
2. Ez egy sematikus megoldás. Előnye, hogy bemutatja a helyszínt olyannak, amilyennek a szobrász és az építész megalkotta. Hátránya, hogy a fotós nem tett hozzá semmit, nem vett észre semmi érdekeset. Dokumentatív jellegű.
3. kép
3. Ez a megoldás a szobrot és az előtte lévő nagy teret hangsúlyozza. Ha azt akarjuk, hogy a szabad tér nagynak és mélynek tûnjön, akkor célszerű a horizontot magasra tenni a képen. Ehhez a fényképezőgépet lefelé kell billenteni.
4. kép
4. A szobor kissé közelebbről és oldalról fényképezve. Több kellemetlen hibával is terhelt kompozíció. A szobor felett túl sok és értelmezhetetlen motívum van. Ez alatt azt értem, hogy nem látszanak azok az épületrészek, amelyekhez a kép felső részén lévő építészeti elemek tartoznak (erkély, párkányzat). A szobor mögötti lámpa hozzá ér a fejhez. Erre szokták mondani a kíméletlenebb stílusú értékelők, hogy "bele veri a fejét". Finomabban szólva: a fő motívum és a háttér viszonya nincs megoldva.
5. kép
5. Ezen a képen az előző felvétel hibái már optimálisan ki lettek küszöbölve. Látszik az egész szobor, és a "fej" is megfelelő háttér előtt van. Még mindig zavaró kissé, a szobor mögötti ablak hangsúlyos szerkezete.
6. kép
6. Nagyon sok esetben el lehet mondani, hogy a kevesebb: több. Azaz egy részlet jobban megmutatja a motívum jellegét, hangulatát, mint egy totálkép. Ez a felvétel kiemeli a szobor egy jellemzõ részletét. Nincs rajta semmi felesleges és zavaró. Bár a háttér éles, de a függõleges és vízszintes tagolás teljesen nyugodt, ezért illeszkedik a fõ motívumhoz.
7. kép
7. Aki még szokatlanabbat akar, annak talán ez a megoldás az előzőnél is szimpatikusabb. Itt látszik a bronz struktúrája is. Önmagában természetesen ez a kép nem értelmezhető, nem lehet tudni, hogy mi van rajta. A szobrot bemutató másik kép mellett azonban hangulatos megoldásnak tűnik. A falevél nem spontán esett oda, hanem oda lett téve. Minden ilyen beavatkozás megengedett, ha érdekesebbé teszi a képet.

 Dékán István 1999

Megtekintések: 51

Válasz hozzáadása

Születésnapok

Nincs ma születésnapja senkinek

LINKPARTNEREINK

Függöny webáruház

Textilek
Lakástextil méteráru

Linképítő, linképítés Patchwork, foltvarrás
Tuti Linkek Dimenziók
Rókalyuk
  Méteráru Webáruház
Olcsó függöny anyagok

Online irodalom- és képzőművész klub. Íróterem: vers, próza, kritika. Képvilág: fotók, festmények, képes versek, videók. Publikálás - fórum.

© 2017   Created by Czinege László (tokio170).   Működteti:

.  |  Használati feltételek