4 Dimenzió Online

Interaktív irodalmi portál DányAzt mondja egyik haverom, hogy az anyósa - aki rúdtáncos volt egészen a nyugdíjazásáig és csak azért nem foglalkoztatja a bártulajdonos tovább félállásban, mert a Night Clubból a vascsövet (amin a mama vonaglott esténként), valaki elvitte a MÉH telepre és most nincs amibe kapaszkodhatna tánc közben és akinek most ezért a helyi tévénél kell celebkednie a minimálbér negyedéért - részt akart venni a mohácsi busójáráson. Mint busó.

Mindenáron azt akarta, hogy a cimbora (az Ő veje), szerezze be neki a busó maskarát. Mire ez, azt mondta: Anyuka, minek dobnánk ki a sok pénzt fölöslegesen, elég az is, ha maga odamegy álarc nélkül. Biztos vagyok benne, hogy félórán belül elnéptelenedne Mohács. Különben is – mondta neki a vő – nem volt elég magának az, hogy egy vasrudat kínozott negyven évig egy lebujban, éjszakánként? Van fogalma magának arról, hogy a szerencsétlen vascsőnek mit kellett átélnie, amíg maga - még rágondolni is rossz - egy szál tangában cirógatta, mint hülye gyerek a házinyulat. Ahol maga hozzáért, ott rögtön kiütött rajta a vakrozsda... Ne akarjon maga Mohácson, mindenképpen törököt ijesztgetni! Gondoljon arra, hogy meg is vádolhatják idegengyűlölettel. Börtönben akarja végezni?

A haver sógora is (az öreglány másik veje), amelyik egyébként hivatásos busó (a kocsmapulton szokott busólni, 5-6 feles után), le akarta beszélni az anyósát arról, hogy az maskarába öltözzön . Azt mondta a vén csajnak: Anyuka nem értem magát. Miért akar maga még csúnyábbnak látszani? Inkább menjen kozmetikushoz, mert így - ahogy most kinéz - biztosan nem engednék be Mohácsra. Aztán meg, nincs is maga busótáncra kiképezve. Ott, a máglya körül kell ugrálniuk a busóknak. Elég ha egyszer rosszul tetszik lépni, vagy (hál' Istennek) megbotlana és már pirulhat is a jó meleg parázson, mint spékelt ökör a majálison... Örüljön annak, hogy 1768-ban Mária Terézia betiltotta a boszorkányüldözést! De ha magát ott meglátják, a tömeg rögtön belekergeti a tűzbe... Urnában akar hazajönni?

A szomszéd is, aki rendszeresen át jár a haver anyósához reggelente azért, hogy belökjenek az arcukba egy köpetnyi szilvapálinkát a vén csajjal közösen - nagy bölcsen azt mondta neki: Idefigyelj, Bözsi! Ha te odamennél, az mindannyiunk veszte lenne. Az ország már nem tudna elviselni egy második mohácsi vészt.
Ezért, ülj rá a farodra és maradj Te csak itthon.

Megtekintések: 79

Írjon hozzászólást

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a 4 Dimenzió Online –nak.

Csatlakozzon a 4 DIMENZIÓ ONLINE-hoz!

Születésnapok

Nincs ma születésnapja senkinek

LINKAJÁNLÓ

Textil Galéria
Linképítő

Interaktív irodalmi alkotó portál Dány. Versek, novellák, publicisztikák, verses videók, hangosversek. Kortárs szerzők válogatott művei.

© 2021   Created by Czinege László (tokio170).   Működteti:

.  |  Használati feltételek