4 Dimenzió Online

Versek, novellák, képvilág

                                                   

 13.

 

 

Már kislánykorától kezdve tulajdonképpen mindig is benne volt az örömszerzés külső vágya; hogy az emberek lehetőleg elfogadják és szeressék őt, és ezt a nagyon rokonszenves és szerethető vágyra mindig is úgy gondolt, hogy mással nagyon jó volna megosztani.

Szülei – főként kamionsofőrként keményen robotoló apja -, úgy vélte, hogy azért biztos, ami biztos egy jó szakmával semmi sem veheti fel a versenyt; bár rábízta a döntést, hogy milyen szakmát szeretne választani, ha esetleg a ,,színészkedés” esetleg csődöt mondana.

Így tanulta ki Nóra a közgazdasági pályát, mely bepillantást engedett a különféle vállalkozásokba, üzleti szintű hozamok, és egyéb vállalatok mindennapjaiba. Kétségtelen, hogy nagyon jól kitanulta ezt a fajta szakmát is, de valami belső hang mindig arra figyelmeztette, hogy talán nem biztos, hogy az érvényesülése útját feltétlen itt kellene keresgélnie.

Nóra még a nagyon átütő és zajos sikerek ellenére sem gondolta volna, hogy év vége felé az egyik rangos belvárosi színház – ahol gyakornok éveit is tölthette -, majd az Év legtehetségesebb ifjú művésze díjat fogja neki ítélni a vele járó elismerő oklevél dicséretében.

Mintha nem érzett volna önmagában elegendő lelkierőt, hogy beismerje a keményen befektetett munka – és teherbírása miatt kaphatta meg ezt a kisebbfajta rangos elismerést; a legtöbb ember ugyanis úgy működött – kivált ebben az országban -, hogyha ahelyett, hogy baráti szívességgel örült volna az ember mások sikerének azonnal bűnbakokká tette meg őket, akik miatt nem lehetett eléggé sikeres, és az irigység, és a kölcsönös féltékenykedő rivalizálási hajlam egyfajta sajátságos, nagyon mérgező, barátságtalan légkört teremtett.             

                

Délelőtt és a délutáni órák nagyobbik felében vagy a színházban volt olvasópróbán, vagy pedig szülővárosa kis szerkesztőségi szobájának üvegkalitkája mögött igyekezett igényes, és minőségi, kulturális színvonalú portrériportokat szerkeszteni olyan különleges – nagy általánosságban -, ismeretlen emberekkel, akikről a köztudat, és a közélet teljesen vagy megfeledkezett, vagy egyszerűen kiestek csupán a jelenvaló médiaköztudatból.

Az estéket természetesen szerette egyedül eltölteni, bár egy-egy próba, főelőadás, és rendezői dirigálást követően olyan fokú, teljesen kiszolgáltatott kimerültség lett rajta úrrá, hogy örült annak is, ha egyáltalán pár nyugodt, és pihentető órácskára ledőlhet, és lerakhatja fejecskéjét az ágyba.

 Ebbe a kétlaki életbe a bagoly életmód éjszakai műszakjával a normalitás keretei csupán fáradtságosan, és nehezen kiviteleztethetően voltak megteremthetők.

 Hál’ istennek a bőbeszédűség, és a folyékony közlékenységben szenvedett, ami egyet jelentett azzal a furcsa, és különös következménnyel, hogy még azon dolgokról is, melyekről fogalma sem volt a lehető legelőnyösebb keretek között kezdeményezett szabad és kötetlen beszélgetéseket.

Ugyan így volt ezzel Kornél is. Bár kétségtelen, hogy voltak dolgok – főként a műszaki beállítottságú tudományok köréből -, melyekről neki sem lehetett szinte semmi fogalma, mégis, amikor belement a Nórával játszható, szabad és kötetlen játékba, hogy bőbeszédűen kibeszélhetik egymással a dolgokat, akkor nem volt náluk társaságibb, és megértőbb emberpár a föld kerekén.

Kornél ezekben a pillanatokban csak még jobban megismerhette a fiatal nőt és átérezhette azoknak a különös, és furcsa lelki folyamatoknak az egyvelegét, melyek éppen vagy fogságban, vagy izgatott lázban tartották.

Mégis ezekkel a meghitt kis beszélgetésekkel jobban megismerte a lányt, mint a saját családja az édesanyja, az öccse, vagy az apja, ami arra enged következtetni, hogy a lelki társak talán azért rezeghetnek egyetlen, közös őserejű hullámhosszon, mert kimondott szavak nélkül is tökéletesen felismerik, értelmezik, megértik, és ugyanakkor befejezik a másik rejtetten bujkáló gondolatait.

Talán még soha nem volt ennyire boldog egy hasonló családból, és környezetből jött, bájos, ifjú hölggyel, akiből sugárzott szinte a kultúra iránti feltétlen és ugyanakkor teljesen alázatos intelligencia, melynek egyetlen, tudható, és megszívlelendő sajátossága, hogy sohasem henceg, vagy kérkedik, vagy hetvenkedve tetszeleg, - de  mindenkor elfogadja a másik ember kicsivel szerényebb képességeit is, és bármiről is beszéljenek mindig kedves, közvetlen – tehát egyúttal meg is közelíthető, és közlékeny!

Kornél szinte mindig igyekezett elkísérni a hölgyet a színházi próbákra, és mikor ott álltak a kapuban mindig rendre megvárta, hogy Nóra lehessen az, aki kezdeményezi az ideiglenes búcsúcsókot. Mintha mindkettőjükben vegyes érzelmek bujkáltak volna kiadós félelmekkel: egyfelől, szorongatták, és karolták át egymást, mint a buja borostyánindák az őserdők paradicsomi környezetében, másfelől mindkettejük megkívánta őrizni, saját kiszolgáltatott, szerelem által talán védtelenített, és törékeny lelkiismeretét.

Nóra mindig lassú léptekkel, inkább hátrafelé haladva indult el munkahelyére, semmint ténylegesen magabiztosan lépkedve, mert a felejthetetlen, bimbódzó csókok után csak arra vágyott, hogy újra átölelhesse a félszeg, és tétova fiatalembert, akinek belsejében szüntelen valami megsemmisülni látszott, amint betette aprócska lábait a színházba. És Kornél is ugyan így volt vele, még hosszú percekig, mint akit leütöttek, vagy fejbe vágott egy súlyos, ólomgolyó álldogált tétován, ,,szerelmi részegségében” az utcán, és hosszan csak bámulni tudott maga elé. Kedves barátnője sugárzó, mosolygós arcát soha nem tudta eléggé megköszönni.

Kornél bár kétségtelen, hogy nagyon is értett a hölgyek udvarlási nyelvén, de soha nem vetemedett volna olyan fokú szemtelenségre, hogy megcsalt volna egy ilyen áldottan is kedves, kincs-teremést.

                                      

 

                

Megtekintések: 8

Írjon hozzászólást

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a 4 Dimenzió Online –nak.

Csatlakozzon a 4 DIMENZIÓ ONLINE-hoz!

Születésnapok

Holnapi születésnapok

LINKPARTNEREINK

Irodalom Online
Függöny webáruház
Textilek
Lakástextil méteráru
Linképítő, linképítés
Patchwork, foltvarrás

Linképítés ingyen
Dimenziók

Rókalyuk
Méteráru Webáruház
Olcsó függöny méteráru

Ágytakaró

Online irodalom- és képzőművész klub. Íróterem: vers, próza, kritika. Képvilág: fotók, festmények, képes versek, videók. Publikálás - fórum.

© 2018   Created by Czinege László (tokio170).   Működteti:

.  |  Használati feltételek