4 Dimenzió Online

Interaktív irodalmi portál.

Idézetek, okosságok, bölcsességek, jópofa mondások

“Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől” (Peter T . McIntyre)

Sági Erzsébet  Sági Erzsébet  2011.június 30.  10:20

Kedves Gabiga... Olvasás közben döbbentem rá, hogy ez a fenti idézet akár rólam is szólhatna. Sokszor vagyok bizonytalan, és gyakran félek a tévedés lehetőségétől.

... Pedig, ha az első intuícióra hallgatok, akkor mindig a jó megoldást/választ/szót találom meg. Persze az ember olykor okoskodik, a szív helyett észérvekkel próbálkozik. Na, akkor szoktam kisiklani.:)

Gabiga! Úgy gondolom, nagyon hasznos, és segítséget adó hely az Okosságok. Gratulálok neked kigondolásáért, és nagyszerű működtetéséért is. Szeretettel, Erzsébet.

Megtekintések: 29901

Válasz hozzáadása

Válasz erre a témára


Az emlékezet táguló hézagait fantáziával tölti ki az ember. Amikor azonban már a fantázia is elfogy, megroggyant toronyként dől össze a múlt.

- tokio170

Az EU tagállamok közül majdnem minden ország javított helyzetén az első időszakhoz képest. Egyedül Magyarországon látható távolodás az osztrák szinttől: míg 2006-2010 között az osztrák szint 41 százaléka volt a korrupció kontrollja, addig 2011-2019 között már csupán 37 százaléka. Magyarországnál már Románia is tisztább ezen a téren.

A korrupció a diktatúrák rejtőzködő jelensége, nem a nyílt demokráciák vívmánya.

- Mira

Véletlenül néztem bele az M4-en egy U21-es Európa bajnoki focimeccsbe. A németek már 1:0-ra vezettek fiataljaink ellen nagy múltú koronázó városunkban, Fehérvárott. Az ellenfelek röpke tíz perc alatt lazán rúgtak még két gólt. A válogatott magyar ifjoncok úgy bukdácsoltak és szédelegtek a pályán, mint anno a recski rabok a bányában. Mintha évekig csupán száraz kenyéren és pocsolyavízen senyvedtek volna a kőfejtőben. Szerencsétleneknek még kapura rúgni sem maradt erejük.
Nem bírták a németek begyakorolt, gyors adogatásait és 60 perc után nagyon elfáradtak  – nyilatkozták. A hivatásos mentegetők pedig rögtön hozzátették: sajnos hat kerettag is hiányzott a pályáról, mivel ők koronavírusosak lettek.
Ha jól számolom, ez 25 %-os arány. Milyen életet élhetnek ezek a gyerekkoruk óta jóllétben és támogatásban dúskáló profi sportolók, hogy ennyire fertőződnek? Ha mi, gyengén fizetett és folyton lehúzott munkavállalók kapnánk el ilyen mértékben a vírust, működne még egyáltalán az ország?  
Enervált, motiválatlan, botlábú surmóink viszont fád képpel égetik a melósok pénzét, ahogyan azt nagybecsű elődeik is tették az elmúlt harminc évben.

Csöbörből vödörbe
Még jó, hogy nem hittük el, hogy hamarosan egy magyar faluban ugyanolyan életet lehet élni, mint a fővárosban és elköltöztünk. Jó megérzés volt, most olvasom ugyanis:
A Magyar Falu helyett a Modern Városokra kell a pénz

Van egy közel 21 milliárd forintot érintő átcsoportosítás a kormányhatározatban, amely számos minisztériumot érint. A pénz nagy része a Gazdaságvédelmi alapon belül mozog: 16,3 milliárd forint a Magyar Falu Programból a Modern Városok Programba kerül át.

Columbo epizódba illő sztorik már a sportban is

Az átlagember számára horribilis apanázsok megszerzése érdekében trükkök és bandázások szennyezik a magyar sport egyébként sem makulátlan köreit. Nemrég a sportlövőknél fordult elő krimibe illő eset: A Magyar Sportlövők Szövetségének elnöksége a napokban döntött arról, hogy fegyelmi eljárást kezdeményez az Európa- és világbajnok sportlövő, Sidi Péter ellen és felfüggeszti versenyengedélyét. Közleményükben annyit árultak el, hogy a doppingolással vádolt Péni István szobájába beosont egy magyar delegációhoz tartozó férfi. (Mivel Sidit függesztették fel, nem nehéz kitalálni, hogy kire gyanakodnak.) Az elnökségi ülésen részt vevő Kisvárdai István edző viszont elmondta:
„Az elnökségin lejátszották az indiai szálloda folyosóján készült videót. Ezen egy pólót, rövidnadrágot viselő férfi látható, akinek a derekára egy magyar válogatott felső van kötve, és bemegy Péni szobájába.” Kisvárdai szerint egyértelműen kivehető a személy, aki belopózott a szobába. A férfi március 18-án, az első versenynapon 10 óra 36 perckor lépett be, 45 percet tartózkodott az Európa-bajnok Péni szobájában, majd távozott onnan. A felvételeket elküldték a nemzetközi szövetségnek, és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA). A fegyelmi tárgyalást május 18-án tartják. Az elnökségi ülésen Kisvárdai tájékoztatása szerint doppingügyről is beszéltek. Péni István B vitaminjába doppingszert csempészhettek, ezért a szövetség rendőrségi feljelentést tett. A hazai doppingellenőrzéseket vezető Tiszeker Ágnes várja a nemzetközi szövetség (ISSF) hivatalos értesítését, hiszen a mintát nem ők vették le, az ügyről egyelőre annyit közölt, hogy igen megrázó. Úgy hallani, a kimutatott szer könnyen beszerezhető, de a lövőkoncentrációt nem segíti, más sportágakra jellemző. Az indiai világkupán egyébként Péni egyéniben ezüstérmes lett, a csapatversenyben viszont Pekler Zalánnal úgy döntöttek, hogy nem versenyeznek együtt Sidi Péterrel, mert Sidi puskájának van olyan tartozéka, ami szerintük szabálytalan. Ezért a döntőre nem álltak ki. Péni és Sidi kezdetben jó kapcsolatban voltak, később mérgesedett el a viszonyuk, miután az Európa Játékokon Sidi azt szerette volna, hogy több számban is versenyezhessen, de a vezetők nem teljesítették ezt az óhaját. Péni és Sidi is olimpikon, előbbi a második részvételére, utóbbi a hatodikra készülne Tokióban.

Columbo hadnagy: Jaj, majdnem elfelejtettem! Csak még egy dolog!

Egyelőre azonban van egy doppingügy, egy ellenszegülés és egy fegyelmi eljárás. Az utóbbi feltárhatja azt is, hogy az események között milyen összefüggés van.

Megjött a tuti tüzelő (a műanyagtartalmú bútorlap garantáltan kifüstöli a szomszédokat). Kormányrendelet tiltja az égetését, mégis szemet huny a dányi önkormányzat.

Nincsen elég bajunk, kell még nekünk az invazív BÁLVÁNYFA is?

Komoly fenyegetést jelent hazánkban a bálványfa terjedése: rövid idő alatt hatalmas társulásokat képes kialakítani, rendkívül gyorsan nő. Magról és sarjakról is nagyon könnyen újul. Sűrű koronája elveszi a fényt a körülötte élő növényektől, ráadásul a lomb nagy nitrogén-felhalmozódást eredményez, ami gyomnövények megjelenésével társul. A fa gyökere, illetve a levelei képesek olyan biomarkerek kiválasztására, amelyek a környezetben élő őshonos növényekre pusztító hatást gyakorolnak. Az ezerszám növekvő, egy év alatt 2-3 méteres magasságot is elérő magoncok tönkreteszik a környező virágosokat és veteményeseket, ráadásul a vízelvezető árok hevenyészett kövezését is megbontják. Ez a károsodás előidézheti árokpart beomlását, ami egyértelműen veszélyezteti a katasztrófavédelem által előírt, megfelelő csapadékvíz elvezetést. A 2,5 méteres árokpart leomlása dominó effektust indíthat el, mivel a közeli ingatlanban (portálunk székhelyén) is komoly károk keletkezhetnek. (A képen a dányi falumúzeum szomszédságában termőre fordult hatalmas bálványfa látható. Az önkormányzat sajnos többszöri kérésre sem intézkedik. Dr. Pál Szilvia dányi jegyző portálunk megkeresésére sem reagált.)

Murphy városvezetési törvénye: Olyan a városok viszonya a polgármesterükhöz, mint a gyíké a farkához: ha egyszer eltávolítják, a helyére rögtön kinő egy másik farok.
Darwin kiegészítése: Az új farok mindig nagyobb az előzőnél.Bólogat, mint pikk király a Piatniknál.

Korcs kutyikák mellé pénzes majmokat keresnek


"Gyönyörű labrador-németjuhász keverék kiskutyák eladóak. Féregtelenítve vannak rendszeresen. Minőségi tápon nevelkednek. Kan és szuka kiskutya is van (7). Nagyon nyugodt barátságos, okos kiskutyák mint ahogy a szüleik is. Gyermek mellé kifejezetten ajánlott.
Ár: 47 000 Ft."

Hogyan kalkulálhatta ki ezt a cizellált árat a mohó szaporító? Talán 37007 Ft + sétatéri áfa? Mindenesetre ez már tényleg az arcátlanság legteteje, hiszen a menhelyek és a hirdetőoldalak is dugig vannak a karantén után feleslegessé vált, beoltott és chippel ellátott, ingyen elvihető, "fajta jellegű" cukiságokkal, sőt számos törzskönyvezett ebet is grátisz próbálnak utánunk dobálni.
Egy pillanatra azért álljunk meg itt egy ásónyomra és mérlegeljünk a szokásostól aprólékosabban, afféle józan paraszti ésszel! A korcs kutyának soha nem volt ára, azt ingyért el lehetett vinni. A fajtatiszta ajándék kutyákra pedig érdemes óvatosan gondolni, mivel elképzelhető, hogy nem csak ráuntak, hanem alaposan félrenevelték, és előző gazdái agylövéseikkel igencsak megterhelték. Akire pedig szép pénzért rásóznak valami sétatéri keveréket, az kiérdemeli az elnéző mosolyt, hisz vitathatatlanul úgy járt.

Legyünk résen, mert kapkodó korunk türelmetlen szokásaira van kihegyezve számos csaló ajánlat, mivel megveszünk mindent is bármi áron.
Ugye emlékszünk még a svájci frank hitelre? -  azt pedig nem is a svarcoló kutyagyárosok szervezete ajánlotta.

RSS

Születésnapok

Nincs ma születésnapja senkinek

UTOLSÓ AKTIVITÁS


ALKOTÓ
Szász András Csaba egyik Író-terem bejegyzése kiemelésre került
Szept 6

ALAPÍTÓ
Czinege László egyik Író-terem bejegyzése kiemelésre került
Szept 6

ALKOTÓ
Kovács Károly egyik Író-terem bejegyzése kiemelésre került
Szept 6

ALKOTÓ
Hatos Márta (Vox_humana) egyik Író-terem bejegyzése kiemelésre került
Szept 6

ALAPÍTÓ
Czinege László megjegyzést fűzött Czinege LászlóVissza a jövőbe” bejegyzéséhez
Aug 28

MODERÁTOR
Mira hozzászólt Poroszlay GabriellaOKOSSÁGOK, BÖLCSESSÉGEK, IDÉZETEK” témájú fórumához
Aug 27

MODERÁTOR
Mira hozzászólt Poroszlay GabriellaOKOSSÁGOK, BÖLCSESSÉGEK, IDÉZETEK” témájú fórumához
Aug 20

MODERÁTOR
Mira státuszt posztolt
"Isten éltessen tokio, boldog születésnapot!"
Aug 20

LINKAJÁNLÓ

Textil Galéria
Linképítés
Egyszínű méteráru
Véndiákok
Textil
Olvasnivaló

Interaktív irodalmi portál Dány. Versek, novellák, publicisztika, verses videók, hangosvers, olvasnivaló. Kortárs alkotók válogatott művei.

© 2022   Created by Czinege László.   Működteti:

.  |  Adadvédelmi szabályzat  |  Használati feltételek