4 Dimenzió Online

Interaktív irodalmi portál Dány

Tusnádfürdőn vagyunk. Először sáros úton megyünk felfelé, útépítő gépek, markolók zaja mellett haladunk el, majd megállunk az éppen most épülő hegyi út előtt. Kicsit távolabb tőlünk, egy magas lépcsőfeljáró mögött a Tulipán (Laleaua) étterem hatalmas üvegablakai csalogatják a megéhezett túrázókat. Nem mi vagyunk azok. A mi gyomrunk most teljesen rendben van, hisz nemrég álltunk fel a farkasétvággyal elfogyasztott fenséges kecskesajttal, áfonyalekvárral megspékelt villás reggelink után. Az étterem meglátogatását kihagyjuk.

Továbbmegyünk az apró zuzalék-kövekkel leöntött úton. Szemmel láthatóan újra fejlődik az üdülőközpont. A még épségben megmaradt egy-két kopott, jellegzetes homlokzatú, több mint százéves nyaralók mellett sorra nőnek ki a hegyoldalból az új panziók, villák, éttermek. Ahogy haladunk a ma is üzemelő fürdő irányába, túravezetőnk mesél a hely múltjáról:

- a környéken Borszék volt a leghangulatosabb, Tusnádfürdő a legfelkapottabb. Ez a vidék ősidők óta lakott. Erdély egyik legnagyobb, két hektár területű vaskori erődítményeinek sáncai a Vár-tetőn ma is látszanak. Középkori megfigyelő tornyának falai is. Mi most nem láthatjuk, mert zsúfolt a napi programunk. A Monarchia idején, 1852-ben Ferenc József császár is idelátogatott. A városka fölötti Sólyom-kőről álmodta meg a fürdőtelep fejlesztését. Ennek a látogatásnak köszönhető, hogy az Apor-bástya alatti részt, ezt, amit itt láttok, újjáépítették. Egészen az 1970-es évekig Herkulesfürdő után, a leglátogatottabb üdülőhely volt Erdélyben…

            …emlékeimben feldereng nagyszüleim sokszor átlapozott fényképalbuma. Az album utolsó oldalain voltak az előbb említett két fürdőhelyről küldött szebbnél szebb képeslapok. Már nem emlékszem ki küldte azokat, csak arra, hogy számtalanszor fogtam a kezemben. Nézegettem, csodáltam e különös helyeket. Most itt vagyok annyi év elteltével, a valóságban is látom ezt a valaha pezsgő élettel teli üdülővárost. Elképzelem a múlt század húszas - harmincas éveinek varázslatos szépségében, lelki szemeimmel látom a sok előkelő kalapos hölgyet és fehérnadrágos urat, az úton békésen közlekedő konflisokat, az akkori idők hegyvidéki nyugalmát, a fürdőhely utánozhatatlan varázsát.

            Megérkezünk a jelenleg is üzemelő gyógyfürdőhöz. A fürdő falán a „STRAND MEZOTERMAL” felirat olvasható. A bejárati ajtót zárva találjuk, de a kőkerítés fölött belátunk. A téglalap alapú, nem túl széles fürdőmedence világos színű gyógyvízzel tele, körülötte fehérre meszelt, keskeny bejáratú öltözőkabinok várják a fürödni vágyókat. Mi most erről az élményről lemondunk. A szabadtéri fürdőzéshez túl friss a levegő. Tovább megyünk. A hordalékos út lassan elfogy, ismét sárban dagonyázunk. Egyik élelmesebb útitársunk az út szélén talál egy füves ösvényt, azon indulunk tovább. A kedélyünk is egyre jobb, nem a dugi pálinkától. A hegyi levegő csodát tesz. Rózsaszínű pírt lehel sápadt, városi arcunkra. Az óriási, meseszép fenyvesek között néha már a napfény is ránk-ránk csodálkozik. Mókásak lehetünk mi alföldi emberek, hogy ennyire tudunk örülni a hegyeknek.

            Tusnádfürdő hét gyógyforrásából hármat megkóstolunk. Az első forrásvíz tűnik a legmarkánsabb ízűnek. A tájékoztató táblára így tüntetik fel: „konyhasós, szénsavas, vasas, bóros, enyhén jódos, savas-savanyú”.

 - Igen savanyú – ízlelgetjük furcsa grimaszt vágva. Egyszóval nem nyerte el a tetszésünket. Nem adjuk fel, megyünk a második forráshoz. Nekem, s útitársaimnak is ez ízlik leginkább. A helyiek a borvizet általában borral isszák. Innen lehet az elnevezés is. Mi messziről jött emberek csak magában isszuk, gyógyvíz gyanánt. Állítólag nem ajánlatos sokat inni egyszerre, mert gyorsan jelentkezhet a hatása. Átmossa, tisztítja az emésztőrendszert. Én hiába várom, nem jelentkezik, pedig most igen nagy hasznomra válna.

            Hamarosan elérünk a „Csomód-Bálványos kisrégió védett természeti területei” feliratú táblához. Válaszút előtt állunk. Túrázunk, vagy nem túrázunk?

- Gyerekek, innen lehet gyalogtúrával eljutni a Szent Anna-tóhoz, és a Mohos-tőzegláphoz- próbál arcára hihető komolyságot erőltetni túravezetőnk. Látszólag nem volt elég meggyőző. Tréfának vesszük javaslatát.

-Viccelsz velünk, Robi? – kérdezzük többen szinte egyszerre. Ő csak folytatja mondókáját.

- A Szent Anna-tóhoz kb. három órát gyalogolunk felfelé meseszép erdei ösvényen. Az 1,7 km kerületű, könnycsepp alakú krátertó 950 m magasságban vár minket. Ikertestvére, a zöld mohapázsitban csillogó, 80 hektárnyi, néhány apró tengerszemnyi Mohos felláp. Pár ezer évvel ezelőtt olyan lehetett, mint a Szent Anna-tó.

- Legközelebb kipróbáljuk az erdei ösvényt - mondjuk többen, nagy-nagy egyetértéssel. Nem sok ellenszavazat van. Senki sem akar hegyet mászni. A friss hegyi levegő elbágyaszt, jóleső fáradtságot ad a társaságnak. Autóbusszal a tervezettnél két órával hamarabb érünk a Szent Anna-tóhoz, Székelyföld talán leglátogatottabb természeti ritkaságához.

 

 

Megtekintések: 130

Írjon hozzászólást

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a 4 Dimenzió Online –nak.

Csatlakozzon a 4 DIMENZIÓ ONLINE-hoz!


ALKOTÓ
Hozzászólások - Szulimán Nóri által a Október 20, 2013-on 8:46am-or

Kedves László,

valóban szoktam jegyzetelni. Ami a memóriát illeti, az időnként cserben hagy. Ilyenkor segítenek a fotók, s a társak, akikkkel együtt túrázunk.

Köszi szépen.


ALKOTÓ
Hozzászólások - Szulimán Nóri által a Október 20, 2013-on 8:43am-or

András, köszönöm a hozzászólásodat.


ALAPÍTÓ
Hozzászólások - Czinege László (tokio170) által a Október 12, 2013-on 2:20am-or

Teljes szakszerűséggel, jó emlékezettel írod. Ez komoly felkészültséget, jegyzetelést és pontos memóriát kíván.

 


ALKOTÓ
Hozzászólások - Szász András Csaba által a Október 9, 2013-on 1:43pm-or

Az úti beszámoló megírása nem mindig hálás feladat, ezért nagy merészséget, bátorságot feltételez.  Mégis vállaltad és belecsaptál. Jól tetted! :)  

Születésnapok

Nincs ma születésnapja senkinek

LINKAJÁNLÓ

Textil Galéria
Linképítő

Interaktív irodalmi alkotó portál Dány. Versek, novellák, publicisztikák, verses videók, hangosversek. Kortárs szerzők válogatott művei.

© 2021   Created by Czinege László (tokio170).   Működteti:

.  |  Használati feltételek